Yandex Zen Nedir?

E-Ticaret
Yandex Zen, kişisel bir öneri hizmetidir. Zen, internet yayınlarının izleyicilerini bulmasına yardımcı olur. Gönderiler, yazarın sitesinden gelen özet öneri akışlarında otomatik olarak yayınlanabilir veya bir yazar doğrudan Yandex Zen'de içerik oluşturabilir.

Herhangi bir şirket, internet yayını veya bağımsız yazar Yandex Zen'de kendi kanallarını oluşturabilir ve içeriklerini yayınlayabilir. 

 

Yandex Zen Nasıl Çalışır?

Yandex Zen kaynaklar için diğer web sitelerini kullanır. Öneri algoritmaları, kaynak web sitesinden alınan içeriği ayrıştırır ve Yandex Zen feed'ine gönderir. Özet akışı haberler, görüş parçaları, videolar ve blog yayınlarından oluşur.

 

Özet akışı için içerik seçerken, içeriğin konusu ve kategorisi, reklam kalitesi ve web sitesi sahibinin geçerli kullanıcı tabanı gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Tüm bu faktörler web sitesinin genel kalite değerlendirmesinde yer almaktadır. Feed'e yalnızca bir kez başvurabilirsiniz.

 

Yandex Zen Yapay Zeka Teknoloji ile Kişiye Özel Öneriler Sunuyor

Yandex Zen, kullanıcıların arama geçmişindeki verileri yapay zeka teknolojisiyle analiz ederek kişinin ilgi alanlarına göre özel öneriler sunar. Kullanıcının ziyaret ettiği alışveriş sitesinin öneri şeridinde ilgilendiği konu ile ilgili makale, fotoğraf, video ve blog yazıları gibi içeriklerin öne çıkmasını sağlayan bir Yandex servisidir.

 

Yandex Zen Web Sitenize Trafik Çekmek için İyi Bir Platform

Haber siteleri, blog siteleri, kurumsal siteler, markalar gibi aklımıza gelebilecek her alanda ziyaretçi trafiği için Yandex Zen kullanılabilir.

 

Okuyucular için Yandex Zen Platformu

Zen feed, haberlerden eğlenceye kadar kişiselleştirilmiş bir içerik koleksiyonudur. Artık haberler, incelemeler, videolar ve blog gönderileri gibi beğendiğiniz tüm içerikler için merkezi bir sayfaya erişebilirsiniz. Zen ile feed'inize ilginç bulabileceğiniz yeni içerikler yönlendirilebilir hatta daha önce hiç ziyaret etmediğiniz web sitelerinin içeriği bile karşınıza çıkabilir.

 

Kullanıcı Deneyimi ve Yandex Zen Pazaryeri

Yandex Zen, kullanıcı deneyimini geliştirmek, yalnızca alakalı ve ilginç içerikler önermek için kullanıcıların çevrim içi alışkanlıkları hakkında veri toplar; tarama geçmişi, görüntüledikleri içeriği nasıl derecelendirdikleri ve tüm uygulama ve cihazlardaki abonelikleri analiz eder. Yandex Zen platformunda güvenlik konusunda endişelenmenize gerek yok. Yandex, kullanıcıların gizliliğini öncelikli hale getirir ve toplanan tüm veriler anonimleştirilir.

 

Yandex Zen için Kullanım Önerileri Nelerdir?

Yandex Zen'e göz attığınız tüm cihazlarda oturum açmış olarak kalmanızı öneririz. Tüm cihazlarınız ve uygulamalarınız için birleşik bir hesap kullanın, böylece Zen tüm tarama geçmişinize, derecelendirmelerinize ve aboneliklerinize göre önerilerde bulunabilir. Bu öneriler feed'inizi geliştirecektir.

Öneri algoritmalarının eksiksiz çalışabilmesi için bazı kriterlere ihtiyaç vardır. İşlemin daha hızlı ilerlemesi için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • Daha fazla kanala abone olun ve ilginizi çeken kaynakların listesini değiştirmeye ve güncellemeye devam edin
  • Yayınları değerlendirin
  • İlginç bulmadığınız içerikleri engelleyin

Kullanıcı alışkanlıklarına ilişkin veriler düzenli olarak güncellenmektedir. İlgi alanlarınız değişirse, Zen not alacak ve yayını ilginç bulduklarınıza göre uyarlayacaktır.

Yandex Zen, makale yayınlamak ve okumak için nispeten yeni bir öneri hizmetidir. Her kullanıcının  okuduklarına, neleri sevdiğine ve yorumlarına bağlı olarak oluşturulur. Geniş izleyici kitlesi ve feed'in uygun şekilde görüntülenmesi, onu hedef kitle ile alakalı konularda tanıtım yapmayı ve içerik oluşturmayı mümkün kılan heyecan verici bir pazarlama aracı haline getirir.

Yandex Zen Kullanıcılarını Nasıl Ayırıyor?

Platformun iki tarafı var: Yazarlar ve okuyucular. Yazarlar; kanalı olan herkes yani markalar, medya, çevrim içi dergiler, blog yazarlarıdır.

Okuyucular; hizmete giren ve yayınları izleyen internet kullanıcılarıdır. Zen, yazarları ve okuyucuları birbirine bağlar ve ilgi alanlarına göre tavsiyelerde bulunur. Örneğin, ev hanımı olan kullanıcılarına yemek tarifleri, araba tamirleri ile ilgili içeriklerini ise otomobil meraklısı kullanıcılarına gösterir. 

 

Simgeler Yandex Zen'de Ne Anlama Geliyor?

Yandex Zen platformunda tipik bir gönderi için üç tür simge vardır. 

Açık kitap: Okunma süresini gösterir. Tam zamanlı olarak makalenin içinde görülebilir. Bu zaman göstergesi 40 saniyeden azsa, makale para kazanamaz. 

Sohbet simgesi: Kullanıcıların bıraktığı yorum sayısı anlamına gelir. 

Etkileşim ile ilgili olmayan üç hizmet simgesi daha vardır: 

Dalgalı mavi daire: Yeni bir makale anlamına gelir.

Bir kalemle mavi daire: Yandex'te blogda yayınlanmayan makaleye düzenlemeler yapıldı anlamına gelir. İçeriği yayınlamak için “Yayınla” düğmesini tıklamanız gerekmektedir.

Kırmızı daire: Makale engellendi ve yayınlanmak üzere onaylanmadı anlamına gelir. 

 

Yandex Zen’in Avantajları Nelerdir?

Bir kanal oluşturmak için herhangi bir masraf yapmanıza gerek yoktur. Tüm bunların yanı sıra reklam ve tanıtıma da yatırım yapmanıza gerek yoktur. Uygun koşullarda, para kazanma opsiyonu bir hafta içinde açılacaktır. Eski makaleleriniz bile sürekli gelir getirebilir. Teknik destek hizmeti hızlı ve verimlidir.

 

22 Aralık 2021 Çarşamba tarihinde yayınlandı.



Sosyal Medyada Paylaş
İletişim