Hiç duymayanlar ya da duyup da derinlemesine ne ifade ettiğini bilmeyenler için anlatmaya başlayalım.
Öncelikle kelimeyi irdeleyecek olursak “Meta” Yunancada ötede, sonra anlamlarına gelmektedir. İngilizcedeki “universe” kelimesiyle birleştiğinde evren ötesi anlamını karşılayan bir kelime olarak karşımıza çıkan bu kavram son derece gizemli ve merak uyandırıcı değil mi?
Peki bununla ne demek isteniyor? Kısaca ifade edecek olursak tüm dijital platformların güçlerini birleştirmesiyle meydana gelen kolektif bir sanal dünya olan metaverse adeta bir kurgusal evren olarak karşımıza çıkıyor.
Metaverse kavramına ilk olarak Neal Stephenson’un “Snow Crash “isimli romanında değinilmişti. Bu üç boyutlu ve adına Metaverse denilen dünyada gerçek insan modelinin avatarları gezinmekteydi.
2018 yılında beyaz perdede gösterime giren ve Ready Player One isimli kitaptan feyz alan bu kavramın içinde insanlar dijital bir dünyada zaman geçiriyor ve birbirleriyle iletişim kuruyordu.
Web 3.0 aracılığı ile insanlar dijital tabanda iletişime geçebiliyorken Metaverse bu durumu biraz daha ileri bir safhaya götürüyor. Öyle ki Metaverse sayesinde artırılmış gerçeklik denilen dinamik yoluyla evrenin gizemli derinliklerinde kaybolmak mümkün. Kulağa çılgınca geliyor öyle değil mi?
Metaverse sayesinde dijital evrende üç boyutlu avatarlar yaratılarak gerçek yaşamda yapılan tüm gündelik aktivitelerin yapılmasının mümkün olması bekleniyor. Şu an için tasarlanan bir hayal olsa da çok da uzak gelecekte bir gerçeklik olmadığı kesin.
Metaverse Neden Bu Kadar Cazip?
Facebook gibi dünyayı elinde tutan bir platform bile Metaverse’e yatırım yapıyorsa ortada gerçekten ciddi bir atılım var demektir. Sizinle aynı fiziksel düzlemde olmayan insanlarla ortaklaşa bir şeyler yapacağınız, etkileşimde bulunacağınız bir platform olan Metaverse girişimcileri epey heyecanlandırmış durumda.
Facebook’un Metaverse’nin inşası için 10 bin çalışan alacak olması ise piyasayı adeta heyecana boğuyor.
Üstelik bu gelgeç bir trend gibi de gözükmüyor. Dev şirketler ve dünyaya yön veren teknoloji önderlerinin öngörüsüne göre eğer bu işin mayası tutarsa bir nevi alternatif evren olarak görülen Metaverse’de bambaşka bir yaşam doğacağı muhakkak. Ve öne çıkan şirketler de şimdiden yatırımlarını yaparak hazır olda bekliyorlar diyebiliriz.
Metaverse Nasıl Alınabiliyor?
Facebook’un bu sanal projeye çok sıcak bakması ve hatta adını bile Meta olarak değiştirmesi, bakışların metaverse coinlerine çevrilmesine neden oldu. Ve şu soru belirdi: Metaverse coin nasıl alınır?
Metaverse coinleri Bitcoin’de olduğu gibi kripto para borsaları üzerinden satın alınabiliyor. Önde gelen pek çok global borsadan metaverse coin almak mümkün.
Öne çıkan Metaverse projelerini ise;
Axie Infinity (AXS)
Decentraland (MANA)
Starlink (Starl)
The Sandbox (SAND)
Aavegotchi (GHST)
Ufo Gaming (UFO) şeklinde sıralayabiliriz.
Metaverse zihninizde canlandırdığınız pek çok şeyin sanal evrende vücut bulmasını sağlayacak bir kurgusal dinamik ve işin içine Tim Sweeney, Mark Zuckerberg gibi isimler de dahil olunca “Acaba neymiş bu Metaverse?” dedirtiyor. Meteverse günümüz teknolojisinin hayli ilerisinde ve hayalleri süsleyecek kadar güzel, bir o kadar da işlevsel bir teknoloji olarak yaşama geçirileceği günü bekliyor.
28 Ocak 2022 Cuma tarihinde yayınlandı.
Sosyal Medyada Paylaş